Nu kommer jag förmodligen att trampa någon eller några på tårna. Men det kan inte hjälpas. Jag har åsikter och ibland (oftast) så har jag ”lite” svårt för att hålla dom för mig själv 🙈

Det är inte alla som håller med mig i mina åsikter. Men vet ni vad? Det gör ingenting!!!

Nu till saken! Det har väl inte undgått någon att det är krig i Ukraina. Och jag är inte speciellt lättskrämd men jag ska ändå erkänna att jag känner en viss oro för att det ska bli krig även här. 😬

Det är nog mer än jag som känner den oron och det skrivs en massa om närmaste skyddsrum osv i div. socialamedier. Senast idag såg jag en namninsamling ang att få ta med sig sina husdjur till skyddsrummet om det skulle bli nödvändigt att söka skydd där. Det är nämnligen inte tillåtet.

Den som hade startat namninsamlingen hade skrivit en låååång utläggning om hur underbar hennes lilla katt Max 4 månader är och att han (så klart) är en familjemedlem. Hon beskrev också hur han inte klarar sig utan henne. Och hur hemskt det skulle vara om hon (och alla andra djurägare) skulle tvingas lämna sin lilla familjemedlem för att katastrofen slår till.

Jag kan till 100% förstå hennes känslor och att hon till varje pris vill ta med sig sin lilla älskling. Men jag undrar om hon har tänkt hela vägen.

Hon har skrivit att hon förstår att det kan finnas pälsdjursallergiker i ett skyddsrum. Men att man som allergiker alltid ska bära med sig sina mediciner. Och visst är det så. Men funkar medicinerna som dom ska om man utsätts för en väldig massa pälsdjur? För hon tycks inte tänka på att om man fick ta med sig sina husdjur till skyddsrummet så skulle så klart alla göra det. Och det skulle kunna bli en väldig massa djur.

Rena rama Noas ark!!

Hon tar med sig sin lilla Max.

Åke tar med sin sköldpadda

Lena (The crazy cat lady) tar med sig sina 7 katter.

Alice (som är hunduppfödare) tar med sig sin hund ”Inez” och hennes 8 valpar.

Johan har en minigris som husdjur så den ska så klart också med! (Ja, var drar vi gränsen?)

Tobias har en schäfer som hatar katter och därför jagar dom så fort han får tillfälle.

Och så har vi Helena som har en grand danois som inte gillar andra hundar och gör utfall så fort han ser en.

Alla ser sina djur som familjemedlemmar och en familjemedlem vill man ju så klart inte lämna. Men tänker Max matte på hur atmosfären skulle bli i det där skyddsrummet? Och alla dom där djuren tar ju av plats som människor behöver ha.

Gunilla fick lämna 2 av sina söner utanför eftersom Helena skulle ha med sin ”grandis” och Tobias sin schäfer.

Mitt på golvet har det uppstått ett hundslagsmål mellan 2 stora hundar som av mågon anledning inte kommer överens.

I ett hörn av rummet ligger stackars Elin och kippar efter luft eftersom hon utsattes för lite föööör mycket päls på en och samma gång

Intill sitter hunden ”Greta” och skiter samtidigt som hunden ”Ture” har lyft benet och kissar mot en vägg. För trots att dom båda är rumsrena så fanns det liksom inget annat val när ingen ville gå utomhus med dom pga läget där utanför. Nöden har ju liksom ingen lag.

Jag vet inte om det finns toalett i alla skyddsrum. Ja för människorna då alltså. Om inte så måste man ju ha någon provisorisk lösning. En hink kanske? Behöver jag ens gå in på lukten som den skulle sprida efter allas toabesök? Och behöver det göras värre genom att addera lukten av djur och deras uträttade behov?

De flesta djurägare skulle säkert komma med argumentet att dom kan ha sitt djur i knät så tar den ju ingen plats. Men om vi då pratar om syre. Det är ju något jag har hört att vi tydligen måste ha för att kunna leva. Lika så djur behöver syre. Att släppa in djur i skyddsrummet gör att det syre som finns även ska räcka till dom.

”Namninsamlaren” hade skrivit ner en massa paragrafer om hur man som djurägare är skyldig till att ta hand om sina djur i alla lägen. Och ska jag vara helt ärlig så orkade jag inte riktigt läsa alla hennes paragrafer och argument. (Vill DU läsa dom eller kanske skriva på så finns insamlingen här: https://www.skrivunder.com/tillat_husdjur_i_svenska_skyddsrum) I mitt huvud rörde sig alldeles för många frågor och motargument för att jag skulle kunna fokusera.

Som djurägare är du absolut skyldig att ta hand om ditt djur på bästa sätt och du får, enligt lag, inte överge ditt djur.

Så hur ställer man sig till ”Erika” som inte vill eller får överge sin älskade häst? Ska vi kräva att hon har hästen i knät så att den inte tar för mycket plats?

Och bonden Egon. HUR ska han få plats med sina 48 mjölkkor i knät???

Jag fattar att ”namninsamlaren” älskar sin lilla Max och att hon till varje pris vill ta honom med till ett skyddsrum. Men förblindad av sin egen enorma kärlek för sitt djur så glömmer hon nog bort alla andra, som också har djur, som älskar och som också vill ta med dom om dom ska söka skydd. Logiskt sett så skulle det vara ganska så ohållbart om alla tog med sina djur. Och hur jobbigt och hjärtskärande det än må vara så måste man nog tänka lite logiskt och acceptera att man antingen måste överge sitt djur, eller överge sin plats i skyddsrummet för att stanna hos sitt djur. Hårt men (enligt mig) sant.

Så hur mycket djurvän jag än må vara, och trots att jag absolut tycker att djur är precis lika mycket värda som människor, så skriver jag inte på den insamlingen.

Kategorier: Allmänt

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *