I år köpte jag och Robban årets julgran en vecka innan jul. Att välja gran är ett enormt projekt för mig. Det ska vara en kungsgran som är lagom hög, lagom vid, tät och fin. Jag kan vandra omkring och syna varje gran med förstoringsglas och måttband för att se så att varje barr är perfekt i både längd och utseende. Det måste ju bli rätt för att inte hela julefriden ska bli förstörd.

Ni minns kanske hur jag för något år sedan köpte två granar bara för att jag inte var nöjd med den första och hur mitt julgrans problem nästan blev en följetong i bloggen. 🙈

Behöver ni friska upp minnet så kan ni läsa genom att klicka HÄR, HÄR och HÄR

Efter den gången så lägger jag ner stor omsorg när jag väljer gran. Under tiden så står Robban tålmodigt och tittar på. Han kan mycket väl peka på och föreslå en gran men säger jag nej så säger han inte emot eller ifrågasätter vad det är som inte är bra. Han vet att vi alla (framförallt plånboken) kommer att må bäst av att jag får ta min tid och syna varje barr.

Vi (jag) hittade en fin gran som fick följa med hem. Vi samarbetar såååå bra när granen ska flytta in. Robban lyfter granen, jag styr den rätt i foten och när allt är på plats så spänner vi fast den i ”foten” och Robban klipper upp nätet.

Så fort granen är på plats så flyr Robban i panik ut ur rummet för att ge mig lugn och ro när jag ska klä granen. (Eller så är det för att slippa höra mina svordomar när jag inte får till det så som jag vill)

Tack och lov så är barnen nu så stora att dom inte vill vara med och klä längre. Vilket kanske inte alls har med deras ålder att göra utan istället beror på att dom inte tycker att det är lönt att hjälpa till att klä en gran som deras mamma sen ändå kommer flytta omkring varje kula i.

Jag höll på med granen i en hel evighet innan jag insåg att jag aldrig kommer att bli 100% nöjd så när jag började tröttna så fick jag ändå nöja mig med att den var ”okej”

När granen väl var klar så spred den en härlig känsla av julefrid i rummet….. i nästan en hel vecka.

Efter några dagar började Robban påpeka att han tyckte att granen börjat bli sned och jag höll med om att det var den. Men jag hade inte ork att börja bråka med den just där och då utan sa att vi fixar det ”sen”

I fredags råkade det visst bli ”sen”. Jag skulle bara kolla så att det fanns vatten kvar i julgransfoten. ”Någon” (det vill säga jag) envisas med att ha en sådan där ihålig korg som döljer julgransfoten (eftersom den är förbannat ful)

Absolut så döljer den foten, men den skapar också ett helvete när man ska vattna granen. Vilket inte gör så jätte mycket eftersom det oftast är Robban som ser till att den har vatten 🤣

Men så i fredags när jag ändå gick omkring och vattnade blommorna så tänkte jag att då kan ju även granen få en liten skvätt.

Jag la mig ner på alla fyra med röven i vädret och ålade mig in under granen för att komma åt……

Då trillade granfan!!!

Kulor flög åt alla håll och jag hävde ur mig svordomar som jag knappt visste att jag hade i mitt ordförråd!! I samma sekund som granen föll så flög julefriden iväg lika långt som julgranskulorna. 🤬

När jag brottats med granen och fått den på plats igen så såg det ut som om den blivit klädd av en blind. Allt glitter och ljusslingan låg huller om buller i granen. Bara till att börja om igen och försöka få fason på det där och för en liten sekund så övervägde jag att skicka ut den satans granen genom fönstret (utan att först öppna) och bara fira jul utan gran. Men jag vet att Robban verkligen vill ha den där granen så det var ju bara till att fixa det så gott det går. Det skulle väl bli jul ändå, även om granen var lite ”ruffsig” Julmys kan man ju hitta på många olika sätt.

Det är alltid jag som julpyntar i huset (Även där är det väl ingen som finner någon mening i att ställa mågot som jag ändå kommer att flytta på.) Robban låter mig hålla på och han tycker att det blir fint.

I gengäld så får han lov att pynta utomhus (…..om han bara pyntar så som jag vill.😜) Han brukar sätta upp en ljusslinga och en julgran i trädgården.

Men i flera år har han även pratat om att han vill ha en eldkorg i trädgården till jul, för det är fint och mysigt säger han.

Och ja, det kan jag väl inte neka till. Men varje gång han har sagt att han vill ha en eldkorg så har jag frågat varför. Vad är det för mening?? Och så har jag frågat om hans tanke är att han ska avbryta julfirandet inne i huset för att gå ut och tända eld på ved och sitta där ute på en liten pall och glo på elden likt en eldvakt. Eller om han bara ska gå ut, tända och sen gå in igen och låta elden stå där ute och värma kråkorna. (Skulle det inte bara vara enklare att ställa ett el-element där ute?)Varje gång har han muttrat något ohörbart och sen har han släppt tjatet om den där eldkorgen.

Men pratet och önskan om den där eldkorgen har blivit som en liten tradition varje jul. Man vet att ämnet kommer att komma så fort vi närmar oss jul. Och i år var absolut inget undantag.

När jag och Robban var på Rusta och julhandlade så stod där en eldkorg och åter igen påpekade Robban hur gärna han ville ha en eldkorg. Men i år så drog jag bara en djup suck och sa att han skulle köpa den förbannade korgen!! Han blev som ett litet barn som lyckligt skuttade ur affären med sin eldkorg i famnen. I år skulle han minsann få ha sin lilla brasa i trädgården på julafton.

Julafton kom och julafton gick….. Men någon brasa tändes inte?!?! Korgen förbereddes inte ens med ved. Den stod där på uteplatsen, tom och till ingen nytta. Detta eviga tjat om en eldkorg varje år. Till vilken nytta?

På juldagen blåste det upp till halv storm och eldkorgen blåste omkull och låg där som en sorglig syn och vittnade om sin meningslöshet. Men kanske var det så att bara känslan av att äga en vedkorg räckte för Robban? Nå väl, nästa jul slipper jag iallafall höra tjatet.

Julafton blev en lugn och skön dag med alla mina älskade söner, svärdotter och pappa❤️

Vi startade vårt julfirande med att köra in och tända ljus hos älskade mamma❤️

Det värker i bröstet så mycket jag saknar dig!!!

Sen åkte vi hem till oss och dukade fram julmaten, åt, tittade på Kalle anka, öppnade julklappar och bara hade det trevligt och umgicks.

Årets juldukning
Min fina pappa ❤️

Nu är det ett helt år till nästa julfirande……Och DÅ kanske Robban tänder sin meningslösa brasa. 🤣

Kategorier: Allmänt

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *