Första året som jag och Robban firade jul ihop så hade vi en äkta gran. Det var så fint så…..ända tills den skulle ut efter jul!!!! När vi väl hade fått ut aset genom dörren så hade den inte ett enda barr kvar!! Dom låg som en lång sträng genom hela huset. Från den plats där grannen stått enda ut till ytterdörren. Jag dammsugade barr i veckor efter det. Och jag hittade tom barr när vi flyttstädade flera månader senare!!

Där och då tog jag beslutet att vi skulle ha plastgran i fortsättningen. Robban var inte helt nöjd med det men höll ändå med om att det kanske var smidigast. Speciellt eftersom barnen var små.

Så under många år hade vi samma gran år efter år efter år. Och varje gång den plockades upp så påpekade Robban att han hellre ville ha en riktig gran. En gran som luktade just gran (istället för källare) och jag påminde varje gång om hur förbannat mycket barr vi fick städa upp bara för att få lite lukt av skog i huset.

Men så började Robban tjata om att om vi köpte en kungsgran så skulle den inte barra lika mycket. Och eftersom vår plastgran hade börjat bli ganska så tilltuffsad efter alla gånger den packats upp och ner ur den där lådan så gav jag med mig och lät honom få sin äkta gran med barr och doft av skog.

Och jag får väl erkänna att det faktiskt var ganska så mysigt med doften och det var som han sa, den barrade inte så mycket. Men så var också Robban nästan manisk med att vattna den. Allt för att den skulle behålla sina barr så länge som möjligt. Och han hade rätt. Den barrade knappt inget alls Det var nästan så att vi, efter jul, hade kunnat ställa ner den i källaren i väntan på nästa jul 😆

Efter det så har vi kört ut till Asmoarp varje år där vi (jag) med omsorg valt ut en gran. Den får inte vara för hög och inte för låg. Inte för liten och inte för stor. Tät, fin och lagom ska den vara!!!

I år har vi dock inte varit där ännu. Jag har liksom lite blundat för att det snart är jul. Jag vill inte ens att det ska bli jul. Vill inte fira jul i år. Detta blir min första jul någonsin utan mamma och det gör ont!!!!

Men det kommer att bli jul oavsett om jag vill det eller inte. Och jag vet att mamma hade velat att vi samlades och firade så som vi alltid har gjort. Hon hade velat att jag bakar dom där fröknäckebröden som jag brukade göra och som hon tyckte så mycket om. Hon hade velat att jag skulle duka fint. Mina dukningar som hon alltid blev så imponerad av och som hon alltid gav mig så mycket beröm för. Hon hade velat att vi firade som vi alltid har gjort. Och jag ska verkligen försöka. Jag ska försöka för dig älskade, älskade mamma. Men det kommer aldrig att bli det samma utan dig. ❤

Men som sagt, vi har inte varit och skaffat den där grannen ännu. Och planen har varit att vi ska göra det i morgon. Robban har en massa annat som han också ska göra och tyckte väl att det kändes lite stressigt. Så nu ikväll så kläckte han en av dom sämsta idéerna jag någonsin hört honom spotta ur sig!!!!

”Dom säljer ju granar på jem & fix också. Vi kan ju köpa en där”

Alltså jag har all förståelse för att han inte heller mår helt bra i situationen. Men att det var illa har jag nog inte förstått!!! Köpa gran på jem & fix?!?!?! För det första så kan den vara huggen för en hel evighet sedan och är alltså redan stendöd när vi köper den. Den kommer ju lämna en sträng av barr på väg in i huset istället för på vägen ut!! Dessutom så är dom ju redan ”nätade” så vi lär ju inte ha en aning om hur vid den är eller ens om den är fin. Det är ju som att köpa grisen i säcken. Och det kan bli en minst sagt obehaglig upplevelse och insikt när vi väl klipper upp nätet här hemma!! Nej någon måtta får det allt vara!!!

Ska det vara på det viset så blir det plastgran igen. Och då kommer jag stega in på Rusta och bara hugga tag i första ”bästa” låda bland granarna och inte titta på den förrän jag kommit hem och öppnar lådan. kommer han nog förstå hur dumt hans Jem & fix förslag var. För man behöver ju inte vara Einstein för att förstå vad som finns kvar i plastgrans väg så här nära jul!!

Imorgon är det minsann jag som åker iväg och köper en riktigt fin gran direkt hos en riktig julgransodlare!! Robbans Jem & fix gran kan han få sätta upp och klä nere i garaget där jag slipper att se den. 😆

Kategorier: Allmänt

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *